Click Click

Pages

Friday, July 26, 2013

Kronologi Bersalin Part 1


Salam dan Hai,

Maaf kekangan masa sebagai seorang mama mengehadkan saya untuk menulis post ini.

Baiklah sebagai perkongsian, sedikit kronologi kisah bersalin saya (panjang sebenarnye hehe)

Tarikh    :               23 Jun 2013, Ahad
Lokasi    :               Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan Pahang

23 Jun merupakan tarikh due date saya, 40 minggu sudah anak mama dalam kandungan ni, maka kerana di arahkan Klinik kesihatan Bukit Kuda Klang untuk serah diri on due date, maka saya akur, walaupun sebarang tanda tidak lagi kelihatan kecuali baby kerap mengeras (mild contraction)

11. 30 a.m           

Sampai di Low Risk Unit, HTAA selepas proses daftar, saya perlu menunggu kerana saya kes luar.

Selepas di ambil BP, saya diarahkan untuk tukar kain batik, nasib semua dah standby dalam kereta. Siap tukar kain batik, saya dipanggil baring ke bilik rawatan katil No.2, dan bermulalah sesi ‘seluk-menyeluk’, Alhamdulilah selukan dari doctor perempuan yang agak muda ni xsakit, dan saya agak terkejut bukaan vagina (O/S) sudah 3 cm dan saya xrasa sebarang kesakitan, mesin ctg pun dipasang untuk monitor heart beat baby, selepas itu scan, dan kedudukan baby kepala sudah di bawah (cephalic). Kerana bukaan sudah 3 cm, maka saya pun ditahan di wad, mengunakan GL letter husband, request untuk 1st class, tapi 1st class penuh redhalah pergi ke kelas 2.

1.30 p.m

Tiba di wad kelas 2, suami saya macam terlebih excited, sms semua orang saya ditahan di ward sebab bukaan 3 cm, saya masa tu hanya fikir lapar sebab time lunch kan hehe..Husband pun turun tapaukan nasi n lauk rendang ayam, plus milo ais..Huu saya makan sampai licin, lapar punya pasal. Settle makan, nurse datang check contraction dan heart beat baby, contraction 10 minit 2x, tapi saya xrasa apapun.

5.00 p.m

Mak mertua dan adik ipar sampai bawa macam-macam barang yang dipesan, dan semua jangkakan saya akan bersalin mala mini, saya pun senyum sebab sesungguhnya ini semua kerjaNYA kan, saya tunggu saja, perasaan pun maish biasa-biasa. Cuma saat ini saya terkenangkan family saya di Klang, alangkah bestnya kalau semua adik-beradik saya ada kan..

8.00 p.m

Suami, MIL dan adik ipar dah balik..sendirilah di wad ni, pandang katil sebelah kosong, wad kelas 2 ni hanya tempatkan 4 orang nak borak dengan katil depan jauh sangat karang bising pulak. Saya pun baring layan perasaan.

10.00 p.m

Suami tersayang sampai bawakan kipas dan nasi goreng, saya lapar huhu, dah makan macam-macam masihlah laparnya. Dalam 11 lebih lampu dimalapkan dan saya pun layanlah nak tidur, tapi memang tak boleh tidour nyamuk kemainnya lah banyak, rasa dalam 2 pagi baru tido huhu.

Maka berakhirlah 23 Jun 2013, dan saya masih belum bersalin malam itu.


Tarikh    :               24 Jun 2013, Isnin
Lokasi    :               Wad Melur, Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan Pahang

Hari ini merupakan birthday saya, sedih sangat sambut dekat ward, dalam hati harapnya baby keluar hari ini..tapi ketentuannya tak boleh nak tolak.

7.30 a.m

Siap mandi semua, Doktor round ward, dan sorang Dr. pakar review kes saya, dia kata “biasa kalau lepas due date kita bagi masa 10 hari baru datang balik, nanti check bukaan kalau masih sama you boleh balik, duduk hospital lama-lama you boleh stress BP pun naik”..Saya pun terkedu sebolehnya tak mau balik, saya nak cepat-cepat bersalin huhu.

8.30 a.m

Contraction makin kuat saya rasakan, tapi masih belum konsisten, saya gagahkan diri berjalan di koridor luar, rasanya muka saya je la yang dok berjalan dekat koridor tu, nak bersalin cepat sangat. Sampai waktu sakit datang, saya berpaut dekat dinding tu

9.30 a.m

Bukaan pun dicheck oleh Dr. perempuan tapi yang lain, kali ni sakit, sebab dia tolong “bukakan jalan” result masih 3cm tapi rahim sudah mula menipis.

10.30 a.m

Saya ke toilet dan ada spotting darah sikit, masa tu excited sebab dah 9 bulan xperiod, tengok darah suka pulak hehe.
Bagitau midwife, dan diorang dengan relaksnya kata “Biasala spotting sikit”.

1.00 p.m

Masa melawat, suami pun sampai malam tadi dia tido di hospital, kesian sungguh tapi saya masih tak bersalin. Perasaan apabila bukaan masih dan tetap 3 cm buat saya sangat kecewa dan sedih, taktau nak diungkap, tapi saya buang perasaan tu cepat-cepat kesian dekat baby mungkin dia dekat dalam sedaya upaya nak keluar tapi saya senang-senang nak semuanya cepat.

Makanan tengahari hospital pun saya tak lalu nak jamah, suami tunggu sampai pukul 7 p.m saya suruh suami balik sebab saya tau dia sedih tengok saya, siap ajak keluar ke private, tapi saya takmau ambil risiko sebab biasa dah keluar gov hosp. xterima masuk balik.

8.00 p.m

Lepas suami balik, saya mandi dan solat maghrib. Oh ya, hari ini merupakan hari nisfu syaaban. Saya pun lepas maghrib bacalah yassin 3x dan doa nisfu, dan saya panjatkan doa agar semua dipermudahkan.

8.30 p.m

Nurse panggil saya ke bilik rawatan untuk diseluk, kali ni Dr. lelaki muda, saya siap berundur tanya nurse Dr. ni ke?Nurse bgtau jgn risau perkara biasa, saya ada sekali. Dr. lelaki ni seluk palingg tak sakit tak rasa apa, uhuu dan keputusan masih sama 3cm selepas 1 hari lebih bukaan masih sama, dan bleeding tidak membantu bukaan langsung. Ketika ini saya sangat sedih, balik katil siap menangis, dan mulut tak habis-habis istighfar sebab kesian dekat baby kat dalam.

9.30 p.m

Saya pergi solat Isyak, dan sujud terakhir tu saya mohon agar semua penantian saya berakhir segera, saya tak sanggup tunggu lagi kerana emosi sangat terganggu. Masa saya berdoa, terdengar nurse carik saya,untuk apa saya tak tau.

Keluar surau, kakak katil sebelah bagitau nurse suruh pack baju baby masuk LR..dan saya macam??3 cm ke LR? Risau ada, happy pun ada, hanya menurut. Call husband yang dah balik untuk datang. Sebelum suami sampai, saya telah ditolak ke LR dengan wheelchair.


Fuhh sekian dulu kronologi part 1 ya, part 2 di LR akan saya coretkan nanti. Sedikit gambar juga buat perkongsian :)

Tag Tangan 

Detail

Muka saya yang sembap, muka papa to be yang senyum huhu ;p





Saturday, July 13, 2013

Kelahiran Amanah Allah

Salam dan Hai,


Maaf lama tidak meng'update..Alhamdullilah saya telah selamat bersalin bayi perempuan pada tanggal 25 Jun 2013, 16 Syaaban tepat 6.06 pagi secara EMLSCS (Emergency Caesaran). Terima kasih tidak terhingga buat keluarga serta teman-teman yang mendoakan keselamatan saya dan baby. Allah jua dapat membalasnya.

Saya akan ceritakan pada post yang lain kronologi bersalin saya ya, apapun syukur semuanya selamat.

Perkenalkan little khalifah saya

Putri Nurqaseh Adelia Binti Arif Azlee
25/6/2013 06.06 a.m
Emergency Caesaran (EMLSCS) due to fetal distress
2.5 kg

#Qaseh Adelia


Okay insyallah jumpa next post ;)

Wednesday, June 12, 2013

38w 4d : It's a Waiting Game

Salam dan Hai,

Hari ini usia kandungan sudah 38w 4d, masih menunggu, menunggu dan menunggu, mungkinkah baby nak keluar awal sebelum tarikhnya atau tepat pada tarikhnya 23/6/2013..Wallahualam, hanya Allah maha mengetahui.

Oh ya, kelmarin saya ada post status di FB tentang berakhirnya tugas suami di Project Double track Ipoh-Padang Besar, Alhamdullilah suami dapat jawatan tetap sebagai Jurutera awam di JKR, cuma 17/6 ni report duty baru tau dapat mana, harap-harap jangan lah dihantar jauh-jauh amin. Kalau dapat JKR Pahang lagi bagus, sebab saya bakal berkhidmat sebagai tenaga pengajar UMP, insyallah awal tahun depan. Tolong doakan rezeki kami murah untuk tinggal bersama. Tapi yang paling gembira Encik suami tak perlu kerja 6 hari seminggu lagi, dan cuti gov. ni faham-fahamla banyak, insyallah boleh merancang cuti bersama bakal anak kami nanti, insyallah.



Baby pun faham tak mau jauh-jauh dengan papa dia, kerap mengeras sekarang ni kadang-kadang samapi tertunduk-tunduk saya berjalan menahan baby mengeras tu :)

Itu saja perkongsian kali ni, insyallah panjang umur jumpa next post, doakan saya dan baby dipermudahkan saat kelahirannya nanti, amin :)






Thursday, June 6, 2013

Tips agar mudah bersalin

Salam dan Hai,

Ingin berkongsi dengan pembaca tentang tips agar mudah bersalin yang saya baca dari sini. 

1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka.

4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

7.  Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. 

8.  Makan kurma dalam bilangan ganjil

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11.Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk  elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk

13. Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut

14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang


Sekian dulu sama-sama kita amalkan ya.
Photo: <3 TIP MUDAH BERSALIN <3

1.2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2.Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3.Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

4.Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

5.Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

6.Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg admin amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11.Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12.Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk

13.Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut

14.Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16.Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17.Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang 

jom sama2 share untuk ibu2 di luar sana....

Untuk Info Mengandung & bersalin >>>>> Kehamilan Terindah>>>>> Sila LIKE !!!!

Tuesday, June 4, 2013

Update 37 weeks

Salam dan Hai,

Alhamdulilah, usia kandungan menginjak ke 37 minggu 3 hari pada saat post ini ditulis, orang cakap dah masuk fasa menunggu hari, okay memang boleh diterima akal sebab by 37 weeks baby dah boleh lahir bila-bila masa dan tak dianggap pre-mature lagi. Apapun doa dan harapan saya agar baby keluar masa papanye ada, dah 9 bulan tanggung sorang-sorang biarlah sampai detik kesakitan sampai untuk melahirkan suami ada di sisi, insyallah amin.

Perkembangan saya pada ketika ini sudah merasa contraction palsu "braxton hicks", sakit yang tidak kerap, masih mampu bertahan, hanya berkerut masa sakit, kemudiannya boleh bergelak ketawa ;). Untuk maklumat lebih lanjut tentang braxton hicks sila layari laman ini

Kekerapan lawatan ke klinik kesihatan menjadi seminggu sekali, saya tetap patuh dan gagahkn diri pergi sendirian demi pemantauan kesihatan baby.

Oh ya, minggu lepas di saat usia kandungan 36 minggu 3 hari, Alhamdullilah saya selamat membuat pembentangan untuk candidature defense, semuanya syukur berjalan dengan lancar, ditemani 2 orang adik ipar tolong drive ke UM, oh terima kasih adik2ku. Syukur sangat sessi Q&A pun lancar mungkin panel tengok keadaan saya yang sarat. Sekarang nak submit thesis pada editor sahaja dan viva selepas berpantang mungkin. Semoga dipermudahkan amin.

Candidature Defense slide presentation saya (^^)
Jumaat lepas mertua saya dan adik-adik ipar dari Kuantan datang berkampung di rumah, atas permintaan adik ipar sempat juga saya masakkan sizzling yee mee sebelum bersalin, saya makan satu mangkuk tanpa bertambah seperti kebiasaan, sebab panas lada hitam, kesian dekat baby :)

Sizzling Yee Mee All time favourite :)
Okay sekian dulu, jumpa next entry insyallah, doakan saya selamat melahirkan amanah Allah yang saya kandungkan ini ya, amin-amin.

Sunday, May 26, 2013

Kencing kotor sewaktu hamil

Salam dan Hai,

Alhamdulillah..Sembilan bulan sudah usia kandungan ini..macam tak percaya mampu harungi sembilan bulan yang indah ini sendiri tapi suami di sisi, itulah kekuatan luar biasa seorang ibu mengandung..memang di awalnya rasa agak susah kerana saya alami alahan yang agak lama sehingga 4 bulan lebih usia kandungan..Muntah sorang2, gosok la blkg bdn sendiri, selalu saya ckp dengan baby, "please kuat demi mama sayang,kita sama-sama kena kuat papa jauh". Alhamdulilah, Alhamdullilah si kecil mendengar, segalanya dipermudahkan berkat kesabaran :)

Saya ingin berkongsi sejak kandungan 8 bulan, saya hadapi sindrom kencing kotor, mungkin berpunca dari keputihan yang saya alami masa kandungan 5 bulan, wallahualam Allah SWT lebih mengetahui.

Dan ketika ini kandungan 9 bulan, kencing saya masih kotor, sedihnya jiwa, apa yang perlu saya buat, minum air kosong sudah, minum air barli sudah, makan ubat pun sudah, Allah tolonglalh hambamu ini :(

Ini sedikit perkongsian yang saya perolehi daripada blog Dr. Zubaidi tentang kencing kotor atau bahasa medicalnya "Urine Tract Infection (UTI)" .

Bahaya Kencing Kotor Bagi Ibu Hamil

13/12/2010
By drzubaidi

Pada hari itu, Pusat Kesihatan Ibu dan Anak yang merawat dan menyaring ibu yang hamil bermasalah, penuh. Dari tempat parking kereta, ruang menunggu, ruang farmasi sehingga ke toilet, semuanya penuh sesak.

Para ibu beratur di pintu toilet menunggu giliran mereka untuk kencing dalam bekas urine container. Air kencing kemudiannya di hantar ke makmal kecil untuk pemeriksaan sebelum dipanggil oleh doktor untuk pemeriksaan selanjutnya.
Apa pasal doktor ni menyusahkan kita? Kalau tak periksa air kencing, tak boleh ke? Ini nak masuk toilet pun beratur macam anak itik” rungut seorang ibu muda.
Alah ikut je lah arahan doktor…”
Saya bukannya ada kencing kotor. Kalau tak sakit, tak payah lah periksa kencing!” Suara wanita itu menegakkan hujahnya.

Kencing kotor’

Menyusahkan. Itulah kata-kata kekecewaan yang diluahkan. Namun penggunaan perkataan yang amat pedas ini tidak menepati makna perkataan itu sendiri.
Menyusahkan” hanya untuk suatu perbuatan yang tidak perlu tetapi diadakan untuk merumitkan keadaan. Sebagai contoh jika seorang lelaki atau wanita yang mahu berkahwin, mereka harus menjalani ujian HIV. Ianya perlu untuk mecegah penyakit itu merebak pada pasangan mereka.Namun jika mereka perlu menjalani ’kursus menurunkan berat badan’ untuk meningkatkan stamina sebelum kahwin, maka ia menyusahkan.
Jadi adakah pemeriksaan air kencing bagi wanita hamil pada setiap pemeriksaan berkala adalah suatu yang tidak perlu? Membazir, malah menyusahkan?
Agaknya kalau ditanya pada ibu-ibu yang hamil atau wanita yang mempunyai anak lima tentang ’kencing kotor’, pasti mereka tidak pasti apa sebenarnya keadaan itu.
Adakah kencing kotor bermakna air kencing mereka tidak jernih, berkeladak dan bersampah sarap? Oh tidak …
Urinary Tract Infection (UTI) atau Jangkitan Kuman di Saluran Kencing, atau lebih mudah dikenali sebagai penyakit ‘kencing kotor’ adalah jangkitan kuman yang melibatkan pundi kencing, ginjal, salur kencing ureter (yang menghubungkan antara buah pinggang dan pundi kencing) dan salur kencing urethra (yang menyambungkan antara pundi kencing keluar tubuh) .
Doktor, kenapa saya selalu dapat kencing kotor?” Tanya seorang wanita kepada saya.
Kencing kotor ini merbahaya ke? Sampai boleh kena sakit buah pinggang?” bertalu-talu soalan ditanya sebelum saya sempat menjawab.

Kuman dari lubang jubur


Kencing kotor adalah jangkitan yang biasa berlaku terutama  di kalangan wanita yang berumur antara 20-50 tahun. Selalunya kuman berasal dari kulit dubur , faraj atau lubang dubur (anus).
Kuman itu bergerak merentasi urethra dan pundi kencing. Ianya akan membiak sebelum naik ke buah pinggang melalui ureter. Apabilaberlaku jangkitan kuman, pundi kencing menjadi bengkak dan radang.
Oleh itu para wanita diminta berhati-hati bila membersihkan kemaluan selepas membuang air kecil atau besar. Punca yang biasa di kalangan wanita adalah disebabkan oleh tabiat mengelap dari belakang (anus) ke depan selepas membuang air besar. Perbuatan yang demikian akan menggalakan bakteria dari anus atau faraj memasuki uretra.
Hubungan seks juga merupakan faktor yang boleh menyumbang kepada kencing. Oleh itu saya selalu menyarankan agar selepas berjima’ haruslah membuang air kecil. Ini akan mengeluarkan kuman yang sedang merebak ke saluran kencing.

Kencing rasa terbakar


Setiap orang mempunyai simptom yang berbeza. Seorang wanita mengadu rasa ‘terbakar’ ketika sedang kencing. Pengecutan pundi kencing yang mengalami radang ketika menolak air kencing ke luar menyebabkan rasa sakit.
Ada pesakit yang mengadu mengalami tanda-tanda kerap kencing, atau rasa tidak puas kencing. Baru saja keluar dari bilik air, sudah rasa mahu kencing semula. Ini disebabkan pundi yang radang amat sensitif. Walaupun volume air kencing sedikit, namun pundi kencing akan berasa seolah-olah telah penuh. Lalu akan merangsang otak supaya merasakan untuk kencing semula.
Ada yang mengadu air kencing mereka mengandungi darah. Air kencing mereka menjadi kemerah-merahan. Ini dapat dipastikan dengan ujian pemeriksaan air kencing di bawah mikroskop.
Saya merasa tidak selesa di bahagian bawah abdomen, terutama ketika melakukan hubungan seks”.
Itu adalah tanda-tanda kuman telah ke bahagian yang lebih dalam di bahagian pelvik akibat jangkitan kuman yang tidak dirawat.
Malah ada yang mengalami demam yang tinggi. Suhu badannya sekejap tinggi dan sekejap reda. Pesakit mengalami seram sejuk.
Namun ada juga pesakit tidak menyedari dia mengalami ‘kencing kotor’. Bagi wanita yang tidak hamil, ianya mudah dirawati. Namun bagi wanita hamil, ‘kencing kotor’ yang tidak dikesan dan dirawat boleh merebak ke ginjal dan menyebabkan kerosakan uah pinggang/ginjal.
Oleh itu di Malaysia, setiap wanita hamil perlu menjadi pemeriksaan air kencing untuk mengesan masalah ini walaupun mereka tidak merasa sakit ketika sedang kencing, atau berasa kerap mahu kencing. Ini adalah suatu strategi pencegahan awal untuk mengelakkan komplikasi ketika hamil.

Mengapa wanita hamil mudah mendapat ‘kencing kotor’?


Secara amnya, wanita lebih mudah menghidap penyakit kencing kotor berbanding dengan lelaki kerana  wanita mempunyai urethra yang pendek dan dekat dengan anus. (urethraadalah saluran yang membawa air kencing dari pundi kencing ke luar).
Wanita yang hamil pula lebih mudah menghadapi jangkitan kuman berbanding degan wanita yang tidak hamil. Selain dari urethra yang pendek, ini disebabkan perubahan hormon  dalam wanita yang hamil.
Ketika hamil, tahap kandungan hormon yang tinggi menyebabkan kekuatan otot (muscle tone) salur kencing ureter dan punding kencing bertambah lemah, seterusnya menyebabkan ianya merenggang dan melambatkakan pengaliran air kencing.
Pada masa yang sama, rahem juga membesar dan menekan salur kencing ureter dari luar menyebabkan pergerakan air kencing bertambah tersekat.
Otot pada pundi kencing menjadi lemah dan tidak dapat mengempis dan mengeluarkan kesemua air kencing yang disimpannya. Ini memudahkan kuman yang berada di pundi kencing membiak.
Malah air kencing wanita yang hamil lebih berasid dan lebih mengandungi gula, (akibat perubahan hormon) seterusnya menyebabkan kuman bakteria mudah untuk membiak.
EPP
Disebabkan faktor-faktor ini, wanita yang hamil mudah dijangkiti ’kencing kotor’. Komplikasi kepada masalah ini ialah jangkitan kuman pada buah pinggang (dinamakanpyelonephritis). Ia adalah komplikasi yang serius semasa hamil. Jangkitan kuman itu boleh merebak ke seluruh peredaran darah dan boleh menyebabkan kematian.
Bayi yang dikandung juga mengalami kesan yang teruk jika ibu yang hamil mengalami komplikasi ini. Antaranya ialah risiko kelahiran awal (preterm labor) dan bayi yang dilahirkan mempunyai berat badan yang rendah.
Oleh itu sekali lagi saya mengingatkan para ibu yang hamil supaya bersabar dengan arahan doctor dan menjalani pemeriksaan air kencing walaupun tidak mengalami masalah dengan air kencing dan kelihatan sihat.


Perlukah rawatan susulan ?

Jika ada tanda kuman di dalam air kencing, maka antibiotik harus diberikan walaupun ketika hamil. Antibiotik tertentu selamat dimakan dan tidak memberi kesan buruk kepada bayi yang dikandung.
Makanlah sehingga habis ubat antibiotic yang diberikan, selalunya untuk tempoh seminggu walaupun demam dan sakit perutnya sudah berkurangan. Minum banyak air akan membantu mengeluarkan kuman yang terdapat dalam pundi atau air kencing (flush out the bladder).
Apabila sudah tamat, buatlah pemeriksaan semula air kencing bagi memastikan tiada lagi jangkitan kuman. Jika masih terdapat tanda-tanda jangkitan kuman, doktor akan memberikan antibiotic yang lain. Jika ianya bertambah parah (pesakit mendapat demam yang tinggi dan menggigil) pemeriksaan lanjut harus dilakukan di hospital


Bagaimana mencegah ‘kencing kotor’ ?

Jika wanita yang tidak hamil atau mengalami tanda-tanda awal ’kencing kotor’ seperti kerap kencing, rasa sakit ketika sedang kencing atau tidak selesa di bahagian bawah abdomen, bolehlah mencuba tips berikut.
1. Larutkan 1 sudu teh baking soda ke dalam air dan minum setiap 6 jam sekali untuk menawarkan asid dalam air kencing serta mengurangkan gangguan pada pundi kencing.
Jika berkesempatan ke farmasi, dapatkan beberapa ungkusan URAL iaitu effervescent granules yang mudah larut dalam air. Setiap sachet mengandungi Sodium bcarbonate 1.76g,  dan mempunyai perasa lemon.
Namun jika ianya berlangsung selama 3 hari atau air kencing kelihatan berdarah atau demam yang teruk, pesakit dinasihat agar terus berjumpa doktor.
Bagi wanita yang hamil, dinasihatkan terus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan antibiotik. Jangan membuang masa mencuba tips di atas kerana bagi wanita hamil, ’kencing kotor’ mudah merebak ke buah pinggang.
2. Minumlah air dengan banyak, sekurang-kurangnya 6-8 gelas, sehingga air kencing menjadi jernih.
3. Terus buang air kecil jika terasa untuk berbuat demikian. Menangguhkan membuang kencing, akan  mengalakkan pembiakan bakteria di dalam pundi kencing.
4. Wanita hamil perlu menjaga kebersihan diri. Selepas membuang kencing, biasakan mengelap dari depan ke belakang selepas ke tandas, untuk mengurangkan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
5. Wanita yang hamil digalakkan memakai pakaian dalam yang diperbuat dari kapas dan pakaian hendaklah longgar. Elakkan pakaian dalam yang ketat atau diperbuat dari nilon.
6. Walau hamil, aktiviti seks boleh dilakukan bersama suami. Namun saya menasihatkan agarbuang air kecil sebelum dan selepas melakukan hubungan seks.
7. Tukar tuala wanita atau seluar dalam dengan lebih kerap jika ianya telah kotor.
8. Kurangkan makan makanan yang manis, atau minum air yang mengandungi caffeine.
9. Pastikan mengambil Vitamin C (antara 250 – 500 mg), Beta-carotene (25,000 – 50,000 IU) dan Zinc (30-50 mg) sehari untuk membantu melawan jangkitan kuman jika mendapati daya tahan tubuh lemah.
Sesungguhnya usaha mencegah itu lebih baik dan mudah dari usaha merawat.
Wallahu a’lam.
Susunan : Dr Zubaidi Hj Ahmad (131210)

Friday, May 24, 2013

Tingginya Tawakal Seorang Bayi

Salam dan Hai,

Sebenarnya sudah lama saya terbaca ini di facebook, baru kali ni dapat berkongsi dengan pembaca semua.


Besarnya kuasa Allah, bayi masih dalam kantungnya bersama air ketuban

Foto di atas menunjukkan bayi yg baru saja lahir berserta kantung air ketuban yg masih dlm keadaan baik. Gambar ini berbicara supaya kita semua berfikir bagaimana Allah menjadikan lendiran2 ini sbg wakil (asbab-pelindung) kpd seorang bayi tatkala ia berada di dlm kandungan ibunya, di saat dia tidak punya siapa2 melainkan Allah.

Seorang ulama pernah menyebut:

Tawakkal seorang bayi sangat tinggi melangit, dibandingkan tawakkal kita kpd Allah, bayi tdk mampu berbuat apa2 dan menyerahkan takdir sepenuhnya utk diperlakukan seperti apa, utk dibuang, digugurkan, dibunuh dan sebagainya. Tapi Allah Maha Pelindung, sekiranya berkehendak sebaliknya, maka dihantar malaikat penjaganya".

Foto yg cukup menngagumkan, dan membuatkan kita terfikir akan keajaiban ciptaan & kuasa Allah.

(Sumber : www.facebook.com)