Click Click

Pages

Tuesday, November 30, 2010

Bebola Yarn a.k.a Yarn Balls

Salam dan bertemu kembali…
30th November 2010, November tahun ini berakhir dgn begitu pantas…mungkin bagi Bride to Be yang menghitung hari segalanya terlalu pantas berlalu..
Hari ini pun berlalu dengan pantas..mungkin sibuk dgn tugasan harian...
Oh ya.. sedang google idea yg menarik, saya terjumpa projek ini..
Idea yg sungguh menarik untuk dikongsi bersama.. sesiapa yg berminat untuk DIY sila lah ikut langkah2 nye di Sini
Bahan2 sgt simple dan mudah :
-Belon, Benang Sulam ( xsure namenye), Tepung Jagung/ Tepung Ubi/Tepung Pulut (Ala untuk buat Kanji), Gam, Air Masak
1)    Tiup belon (Pastikan mempunyai nafas yg cukup)
Benang Sulam (Betol ke ye?)




2)    Bancuh Bahan2 Untuk Kanji + Gam + Air Masak (sehingga Likat)
3)    Rendam Benang Sulam tadi dalam bahan No. (2)

Sorang Rendam Sorang lagi lilit.. (Source : Ruffledblog)

4)    Lilit di sekitar belon (Oh Ya, Belon perlu disapu dgn Minyak / Vaseline supaya xmelekat dgn benang lepas kering sbb benang ade gam g kuat)
5)    Keringkan belon selama 24 Jam = 1 hari smpai kering
Proses Pengeringan (Source : Ruffledblog)


6)    Letupkan belon lalu benang yg mengeras akan kekal…
7)    Tara dah siap…
Cantik untuk Dekorasi Khemah atau Bilik Tidur..

Soo sesiapa yg ade banyak mase silalah cube ye..I’allah kalau bnyak mase nk try Jugak.. Becos I love to Try SUmthing yg Chumel2 gini…
Selamat MencOba!
Have a Nice Day Then..

P/s Mood hari ni agak letih sbb xLunch =(

Sunday, November 28, 2010

Termeterainya Percintaan Achik n Apek..I'allah

Salam my Dear Blog,

Semalam 28th November 2010 aku dijemput utk joined achik pre-wedding with her fiance Mr. Apek..yg turut diundang our BFF Puan Lilis n her husband n Awin adik achik oso..Location di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam..Place whre we graduated for Diploma in Civil Engineering..

Just to share, melangkah masuk je kt Poli Shah Alam, segala kenangan lame menjengah ke kotak memori masing2..lepak2 di foyer tu mengingatkan mcm2 kenangan zaman2 mude2 dulu..So Nice n Sweet..Sgt Indah...N baru terase diri ini sudah Tua sbb dh Grad UTM, dah Kerja n masing2 melalui zaman untuk menamatkan zaman bujang masing2...No words could describe our feeling..sungguh rindu n teruja sbb Back to PolY!

Actually nk citer sikit..Achik n Apek was my classmates since Poly..n Achik further her Degree kt UTM jus like me..kt Poly we use to be as freinds..tp kami menjadi sgt2 rapat kt UTM..sbb Batch poly shah Alam yg masuk utm Skudai xramai i could list our batch was only (Me, Achik, Dee, Alin, Au, Kavitha, Acap, Kemek, Nomi)..yg lain ade yg masuk awal or lewat sikit dr kami..batch kami hanyalah kami 9 orang...dan yang satu kelas mase time diploma the one bold shj..Jadi Aku, AChik, Dee n Alin mmg rapat dr Awal..

Ok back to d story mory, Percintaan Achik n Apek xsilap aku since 2002 (If not mistaken, correct me if i'm wrong chik)..Achik was excellent n smart student mase kt Poli dulu..APek pun okay tp apek ni nakal sikit..n u guys kalau tgk apek xkan percaye yg die ni Tue sethn dr kitorg..sbb Wajah die tersangatlah mude...Mungkin amalan awet muda kot (heheh peace apek)..n Yes Apek dulu categorized as d most wanted a.k.a mamat ade rupe jugak la..aku pun xtau bile apek ni usha acik tp tup tup tetibe je dorg dah couple..Yes Percintaan Satu Kelas membawa ke Jinjang Pelamin..(Amin I'allah)...dorg mase dlm kelas dulu, ade waktu gap je akan dating jap dlm kelas hahaha..(upss achik sorry for d scret)..actually aku dah ingat2 lupe...cume yg aku kagum ngn achik adalah kesabaran n ketabahan hati die mempertahankan Cinta Mereka almost 7~8 Years..Congrates Guys..Proud of u..

Cerita Pasal Achik ni, Kami Jadi RoomMates mase semester terakhir kt UTM...mase tu mcm2 bende kami share bersame, Study, Nota, Makan Minum, Toileteries, Make Up (Adake..?), Cerita suke duke kami, Kongsi Bntal, Kongsi Comforter (Main tarik2 comforter biru achik yg nyaman tu..)..Ini yg dpt aku listkan..terlalu banyak sebenarnye..Sekenal aku dgn achik, she was :
-Perempuan yg tabah n Sabar
-Sangat2 Sensitif + Emosi..Hanya org yg pandai je dapat tackle emosi die yg sensitif ni (Mcm aku hahaha )
-Mudah Mengalir Air MAte Kalau tertekan ngn blaja or gaduh ngn apek (Uppss sorry)
-Excellent in Theorytical
-Pandai Menasihatkan orang
-Selalu jage hati kwn2 even hati die parah (Dasat xayat?)
-Mandi Cepat gile
-Pandai Masak Smbl Cili Ikan Bilis.. (RIndu doh..!)
-Suke Bersin Pagi2 Aceet, aceeet, aceet tetiap pagi
-Bangun Pagi Awal Gile..(Paling Susah untuk Aku dan Lilis ikut)
-Suke Minum Nes'O Kaw2
-Suke Makan Bihun
-Suke Tgk CD smbil study (Salute beb~ smpai aku pun terjebak)
-Seorang Anak SUlung, Along yang setia dengan family (Family 1st for her)
-Seorang Anak Polis...Nasib Baik die xsetegas Ayahnye ngee~
-Seorang yg sangat sayangkan Kucing sampai mase blaja dulu die nangis teruk sbb kucing die mati..Saba ye chik..aku xtau feelingnye cmne sbb AKU TAKUT KUCING!

Hmm ape lagi ye..rase dah banyak kot..pade Alin, Lilis, Dee boleh la update yg mane kurang eh~..

Muaaaakksss for All..

Lurve Korang sgt2..Enjoy photo yeh~

                                                            ~Ini Dia Apek & Achik~
                                                        

Kami Pelakon Tambahan

Indahkan Kami?Haha

Sedang Mengushar??

Shhhhh!
                                             
   (Achik, achik ko kawin nanti bole main tarik2 lagi ke)  
            

 (Tet~ Itu Die Wedding Card AChik sgt Cntik I Like Ribbon Pink~)
Photo Source : Ernie Haryana FB xoxoxo                                                           

Wednesday, November 24, 2010

5 Days before December coming around..!

Salam and Hello my Dearie bLog,

5 hari lagi December akan menyusul…just few things nak update takot2 terlupe (wishlist) :
1)    Early December ade sale kat Ikea..dah tgk catalogue ade few things yg nak beli:

-     








-     Lantern for tealight (utk dekorasi meja pengantin atau meja vip mungkin) RM 14.90 /pcs
-      Frame RM 5.90 satu (xsure satu ke dua)
-      Mirror bingkai putih utk bilik pengantin
(Harap 3 things ni je beli jgn terjebak nak beli bende lain huhu =) 
2)    Pass material bahan hantaran to ain n she’ll pass to her mum utk jahit..(Harap seperti yang diimpikan)
3)    4th December will attend Anaz Nazren Konvo..Siapakah beliau?beliau merupakan adik lelaki Encik Tunang..akan bergraduasi di Uitm Shah Alam, Congrates Anaz! Incik Tunang n family spt biase akan stay di Intekma..I’allah sy akan hadir bersama si kecil Ishqal Hakime (my luvly sayang aci)
4)    Attend second interview ngn NC UMP tentatively on 16th December, 17th December (Acik Nikah), 18th December Acik sanding n Kema Sanding at Ipoh(My busy2 days..Incik tunang bagaimanakah ??)
5)    25th December will be my Pre-Wedd..Photoshoot by my ex-UTM class mate KemekPhotography…since I was her return customer so I get the best gile price thanks kemek *Hugs..location?Putrajaya maybe, encik tunang mahu merealisasikan impian shoot di Putrajaya kerana Outdoor nanti mungkin buat di Area Klang sahaja (xmahu terkocoh2 pergi jauh2..n Yes we already have the location utk outdoor yeay~suke2)
6)    Finally The end of December coming..huii tatut to finish all my DIY things..xbnyak pun…hanya pomander and guest book..oh ya lupe Lantern ball and payung telah selamat disewa dgn Staff Gamuda di Perak ..thanks Mrs Faiza peluk sikit~

Sekian untk entry kali ini..Enjoy reading!

Big Hugss~

Tuesday, November 23, 2010

Sambut Menantu..Bertandang..?

My Dear Blog,

apakah feelingnye bile our big day makin hari makin mendekat..2months..ukss mau tersedak ba (pinjam ayat suzi)...

ok fine..dis morning receive phone kol from Incik Tunang yg memberitahu belah Kuantan ade masalah..wah apakah..?hrm actually xperlu dikatekan masalah maybe some confusion..wahai Incik tunang xperlu serabut2...kalau anda serabut saya lg serabut huhu~Dugaan bila jauh..Sabaq...

Actually untuk belah Kuantan xbyk mane pun bajet nye compared to belah Klang...ye la namepun Majlis bertandang/sambut menantu..

Entry kali ni special pasal Majlis Bertandang/Sambut menantu (Ikut suke u'olls nak sebut yg mane)

i) Jemputan:
make sure jemputan majlis bertandang xder la seramai majlis bersanding di belah perempuan (have to clear n discuss dgn pihak lelaki)..sbb kad nak tempah harusla adil dan saksama untuk due2 pihak mcm i we plan half2...


(Abaikan Colour Hijau totally not my theme tapi i sungguh teruja
      dgn kad yg ade ribbon mcmtu )

ii)Jamuan
kalau buat di Dewan kene tau ape yg Dewan tu provide..sewa dewan, makanan etc..(Make sure u'olls wt food testing) kalau xnaya...kalau boleh mase buat discussion tgk keadaan dewan lighting sume...dr situ u'olls akan dpt gambaran yg indah mase majlis tu (Just Like me yg suke berimaginasi - Ms Engineer la kununnya)

iii) Souvenir/Door Gift
Mungkin untuk majlis bertandang, rombongan pihak perempuan menjadi keutamaan..ye la namepun bertandang...Kebiasaannya rombongan pihak perempuan akan dpt VIP Gift mcm yassin, sejadah kecil, oh ya mungkin bekas tembikar(depends on budget)...n untuk tetamu dewasa, mungkin Muffin/Telur menarik..dan tetamu kanak2 gula2 didalam plastik yg diikat ribbon..

iv)Pengangkutan Rombongan Pengantin perempuan
yups ini agak penting..mungkin boleh menyewa bus jika nak angkut satu kampung =)..basically bus sekolah lebih murah drp bus persiaran so pandai2la utk budget n bincang ngn pasangan perkara ini..Van juga mungkin boleh ttp boleh bwk rombongan yg kecil shj..Kalau konvoi kereta..pasangan pengantin harus hulur duit minyak n tol..

v) Penginapan Rombongan Perempuan
Penginapan rombongan harus juga diutamakan..mungkin homestay dapat membantu (lebih murah) dpt idea ni drp Dee (Mekaceh Dee) mungkin sbb pasangan kami dua2 drp pantai Timur jadi kami berkongsi idea..kalau budget lebih boleh stay di Hotel Jula-Juli bintang 3, 4, 5..Pilihan ku Homestay semi-D banglo yg agak berpatutan harganya di bndar Kuantan..Fully furnished..biar rombonganku selesa.. =)

Kemudian pasangan pengantin boleh memikirkan HONEYMOON mereka horray!

Setakat ini itu sahaja yg dirasakan wajar take into account (eceh)..see you then..<3

Monday, November 22, 2010

23rd November 2010 , Selasa...

Okay updates for today :

1) Last nite big arguement with my fiance pasal 18 Dec..pasai ape..:
i) Registration at Uitm for Graduate Studies
ii) my BFF wedding achik kat Cheras
iii) my ex-housemate wedding at Ipoh...

Hai badan hai nyawa andai dapat ku pecah2 bhgan tubuhku untuk memuaskan hati semua pihak...dah la malas fikir dah dekat tarikhnya sure ade jln penyelesaian..Hai Incik Tunang Terima kasih krn snggup memerah otak memikir jalan penyelesaian..apepun i want u to Take Leave full stop... =)

Mood today adalah untuk mengupdate my wedding progress i think most of it done..hrmm ape yg xsettle lg eh...let me make a list of my pending job (nanti senang update dlm spreadsheet n budget):

 Majlis Nikah, 4th Feb 2011
-Baju Nikah syg n B (done)..mine tgah tambah manik n jahit veil..agaknye dah siap belum
-Borang2 NIkah (In Progress - B punye by Dec 2010, mine settle by Jan 2011)
-Jamuan Nikah (Pending))
-Hantaran:
Syg : 11 Dulang (Pending Cmera, tggu December 2011)
Bie : 9 Dulang (Done)
-Deko Hntaran (Pending)

Majlis Khwin(sanding), 5th Feb 2011
-catering (Done, balance to pay during the Day)
-Khemah (Booked)
-Butik (Booked)
-Photographer (Booked)
-card (booked0
-Perabot (Booked)
-Souvenir (Tajaan My sista)
-Guest Book (DIY) -- Mungkin ade entry utk ini
-Deko Khemah (DIY)
-Deko Meja VIP (DIY)

alamak mcm banyak yg pending lagi utk majlis Nikah..do I have a Time lagik..? ohoho 2 months 1 week and 5 days lagik....Ya Allah Permudahkanlah urusan ku Ya allah..


Sunday, November 21, 2010

Pilih Satu Antara Dua....

AKU CONFUSE UNTUK MEMILIH...!

ceritanya begini..ak apply Master kat Uitm Shah Alam Master in Construction (Coursework) dalam dok tunggu2 keputusan Uitm tu...ak dipanggil plak temuduga Skim Fellowship UMP Pahang n dm temuduga dengan Dekan Fakulti Kejuruteraan Awam tu die btau yg Tajaan hanya untuk sambung di Research University (RU) antaranya UM, UKM, USM, UPM, UTM (Utm ak xsure rasenya la..)

Time temuduga tu kepale dah ligat berfikir..cmne ngn application Uitm tu nak kire burn je ke kalau dpt UMP (Time ni perasan dpt UMP)

n 3rd November 2010 dpt E-mail dr UMP yg ak berjaya ke interview seterusnya plak ngn naib Canselor n pengarah UMP..Interview dijangka December 2010... n Uitm registration 18 Dec 2010..fuhh what a short time for me to decide..

Apapun Aku hanya berserah andai ini Rezeki NYA untukku..dan aku berdoa aku dipermudahkan untuk membuat keputusan..NO MORE WRONG DECISION PUTRI..NO MORE REGRET..

Monday : 22 Nov 2010 : Mood - SEDEIH

Di Mana kan Ku Cari Ganti

Hendak ku nangis
Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman
Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat

Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan perhati patah, hidup gelisah

Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalkan sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada bergema
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya