Click Click

Pages

Wednesday, April 27, 2011

Allah Lebih Menyayanginya…

Salam semua,
Pagi ini saya terbaca status di FB kawan satu sekolah saya Mohd Faiz a.k.a Burn ttg seorang temannya (Mohd Yazid) yang kehilangan isteri setelah melahirkan bayi lelaki sulung mereka pada 17 April 2011. Saya tidak tahu cerita sebenar kerana tidak mengenali arwah mahupun suaminya itu, mungkin Arwah ibu (Ilyana Sulaiman) mengalami komplikasi, tetapi yang nyata Arwah merupakan insan terpilih untuk bertemuNYA saat melahirkan zuriat dari benih suaminya.Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan para anbia dan solihinnya dan perginya arwah ke jalan syahid Allah. Wallahualam

Lahirnya Muhammad Ikhmal Bin Mohd Yazid ke dunia pada 17 April 2011, merupakan anugerah yang terindah buat pasangan ini, namun Allah lebih menyayangi ibunya. Semoga Ikhmal membesar menjadi anak yang soleh dan mendengar kata. Semoga Ayah kepada Ikhmal (Mohd Yazid) tabah menjadi ibu dan ayah kepada Ikhmal. Sabarlah menhadapi ujian yang maha berat buat kamu ini. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui dan percayalah akan hikmah tersembunyi disebalik ujian NYA ini.

Walau saya tidak mengenali kalian namun hati wanita saya sgt tersentuh membaca dan menatap gambar2 ikhmal.

Firman Allah dalam sebuah hadis Qudsi: “Tidak ada balasan bagi hambaKu yang mukmin, jika Aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya.”

Inilah wajah adik Ikhmal..ada air mata di wajahnya…walau tidak sempat merasa titisan air susu ibumu, percayalah titisan kasih sayang ayahmu akan membesarkan kamu menjadi anak yang sihat dan soleh…amin

Tears in his eye...be a gud boy Ikhmal


Kasihnya Ibu Membwa ke SYurga, Kasihnya Ayah Sanggup Berkorban
(Photo Source : FB Yazid)
~Al-Fatihah buat Arwah Ilyana Binti Sulaiman~

Sekian dulu dari saya.

Nota Kaki:  Mensyukuri kejadian kita di dunia ini..betapa besarnya kuasa Ilahi

Monday, April 25, 2011

Moga-moga Rezeki Saya Murah…Korang Tolong Doakan ye..?

Salam semua,
Ingat tak pasal Biasiswa Skim Fellowship UMP dalam post ni..
So after long decision, and confirmation from the Dean, I decided to further my post-graduate study at one of oldest University at Malaysia, UM…
Application open on 28th March 2011, and will be closed on 30th April 2011.

My Application status..Still in process by Faculty...sgt berharap dpt yg pertama itu

Alhamdullilah saya dah selamat apply, application for post-graduate studies kat UM ni agak mudah sbb just online and upload certs, documents etc...and for those yang ada working experiences mcm ai, kena upload offer letter kerja sekali…but no worries will be kept as P&C by the Uni..
Boleh apply 3 choices of mode..But I apply 2 only; 1 by research and 1 by coursework..actually I have to apply for by research only, but I do an option, manala tau my research proposal tu direject mentah-mentah, bulat2 by panel kan..Dah lama xbuat proposal kan..my English pun tunggang langgang huhu..apepun redha n tawakal moga2 ada rezeki buat ai..
Many2 thanks for my ex mmc-gamudian bosses yang sudi isi referee’s form for me …(walau sy dah resign sekalipun, sy tetap have a good relationship with my bosses yang sgt baik)
Harap Allah permudahkan segala urusan saya and insyallah by September 2011 will started my kuliah…
Dannn yang paling penting…
Moga2 rezeki saya dan suami murah untuk tinggal bersama… He will scheduled to demock to next Gamuda Project MRT KL this year, harap2 cepat la amin2…korang smua pembaca di luar sana tolong doakan untuk saya dan suami ya..

Salam penuh kasih sayang,
Putri Qaseh =)

Thursday, April 14, 2011

Anak, zuriat, keturunan siapa yang tidak mahu?

Salam semua,
Semoga pagi jumaat kalian indah dengan rezeki kurniaan ilahi.
Allah berfirman yang bermaksud: “Sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi sentiasa berhajat dan memohon kepada-Nya tiap-tiap masa Ia di dalam urusan (mencipta dan mentadbirkan makhluk-makhluk-Nya.” (Ar- Rahman: 29)
Saya mulakan post ini dengan Firman Allah dalam surah Ar-Rahman Ayat 29.
Seperti tajuk post ini, ada sesuatu yang ingin saya kongsikan dengan pembaca di luar sana (bajet ramai pembaca huhu)…Usia perkahwinan saya dan suami baru menjengah ke usia 2 bulan 1 mingu.. seperti pasangan yang lain juga, saya turut ditanya oleh teman2 rapat ‘dah ada isi ke’, ‘dah uwek2 ke’, ‘bile nk ade babynye’, ‘si polan si polan dah mengandung tau’…Ya Allah, sekarang ni saya masih mampu tersenyum dan beri jawapan “belum sampai rezeki lagi, masih berusaha”,...namun Buat kalian yang rezekinya murah syukur dipanjatkan ke hadrat ilahi jagalah amanah Allah itu sebaiknya..buat yang masih menunggu, masih berusaha, teruskan usaha murni kalian, teruslah meminta dan meminta dan berdoa, tawakal hanya pada NYA…
Seperti mana doa nabi zakaria (Surah Ali Imran Ayat 38) :
“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik.
Dan juga (Surah An Anbiya ayat 89)
"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku hidup seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi".

Siapa yang tidak mahu zuriat bukan? Itulah tujuan perkahwinan yang sebenarnya, menghalalkan segala sisi yang haram, menambahkan zuriat keturunan dan yang paling penting mencambahkan cinta bersama suami di jalan yang diredhai ilahi.
Pertanyaan-pertanyaan klise begini bagi saya sudah sinonim untuk pasangan-pasangan yang baru berkahwin. Namun agak menjengkelkan bila mana pertanyaan berikut disusuli pula dengan perlian ‘hai lambat la kamu ni’, atau pun ‘ hish Nampak sangat tak hebatnya’ atau mungkin juga ‘xterer la kamu ni’…Ya Allah saya kadang2 tidak faham dengan karenah manusia bilamana kekuasaan Allah itu menjadi tanda Tanya, menjadi bahan sindiran, mainan..alangkah bagusnya kata-kata tersebut digantikan dengan doa atau motivasi agar tidak mengguris hati orang lain seperti 'sabarlah insyallah ade rezeki tu' ataupun 'jgn risau aku sentiasa doa rezeki anak murah buat ngko' kan bagus begitu?tahukah kalian soal rezeki, jodoh, zuriat segalanya ditentukan oleh yang Maha berkuasa…siapalah kita untuk menidakkan kuasanya..
Ada juga saya lihat teman2 di FB menjadikan soal anak ini sebagai mainan…hingga mengguriskan perasaan yang lain...wahai kalian2 di luar sana usahlah membangkitkan sisi peribadi pasangan2 baru berkahwin di ruangan2 yang mampu dibaca umum..Lindungilah hati dan perasaan orang lain sepertimana kamu juga ingin orang lain menjaga hati dan perasaan kamu..
Maaf saya terlalu emosi kerana inilah yang saya lihat fenomena masyarakat kita.
Buat kalian yang sudah menerima rezeki drp NYA di awal usia perkahwinan sekalung tahniah dan jgn lupa sujud syukur di atas pemberian amanah ilahi itu…
Buat yang masih menunggu..janganlah kalian gusar, janganlah bersedih (La Tahzan)..kerana pasti ada rezeki buat anda, kamu2 di luar sana…percayalah....Buat yang masih bertanya dan inginkan mendengar khabar berita baik, apakata pertanyaan mahupun sindiran ditukarkan kepada doa..sesungguhnya doa itu adalah senjata umat islam.
"Apabila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu, Apabila Dia lambat makbulkan doamu, Dia ingin mengujimu, Apabila Dia tidak makbulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah.
Sesungguhnya perancangan Allah itu adalah yang terbaik melangkaui perancangan kita sebagai hambaNYA..wallahualam
Cantik sungguh mata baby ni kan?


Salam penuh kasih sayang,
~Putri Qaseh~




Monday, April 11, 2011

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Kau Insan Terpilih Diciptakan Untukku
Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Redhalah padaku,
Sungguh Redhamu adalah Redha Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..
p/s Cintai, sayangi dan terimalah seadanya insan yang telah diciptakan buat kalian.
(Sumber : FB Kata-Kata Hikmah)