Click Click

Pages

Thursday, March 29, 2012

Jangan Mengeluh




Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya.................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12

Monday, March 19, 2012

Berita Gembira yang Belum Pasti

Salam dan Hai Semua,

Maaf lama tak bersiaran kerana kesihatan diri yang kurang memberansangkan.
Saya tak tahu bagaimana nak memulakan, dan bukan saya tidak mahu berkongsi berita gembira ini dengan teman-teman blogger semua, tapi saya mengalami ketidakpastian yang memerlukan pendapat kalian semua.

Alhamdulilah tanggal 10 Feb 2012, Jumaat saya buat UPT dan Positif, menggigil-gigil masa tengok UPT tu, after 1 year marriage baru ni la positif, saya terus pergi ke UMRA Shah Alam, tempat selalu saya check up untuk confirmkan, dan Doctor scan Alhamdulilah Nampak kantung baby which in 5 weeks, tapi sebab period saya irregular so doc inform mungkin usia kandungan belum cecah minggu. (Ikut Last Period 6 minggu) 

UPT on 10 Feb 2012


First Scan at 5 weeks
  
Saya berdiam diri dan hanya berkongsi berita gembira dengan suami (hanya mms gambar UPT and scan tu issskk) family dan teman rapat.
Kuasa Allah tak siapa yang tahu, 23 Februari 2012 saya accident masa on the way ke UM, Alhamdulilah saya tiada apa-apa, just kereta kemek sikit (err banyak), bleeding or anything mmg takde. Hari tu jugak hubby balik dari Ipoh bawak pergi Umra untuk scan suppose 8 minggu mase tu. Saya nak jumpe pakar Dr. Raffi / Dr. Ummu tapi they are not available. So saya jumpa Doc baru, dia scan through abdomen dan dengan selamba dia bagitau kandungan awak macam xmenjadi ni, after that die scan through vagina (TVS) dan die ckp xnampak baby or heart beat, kandungan awak ni xmenjadi, awak nak tunggu dulu atau terus buat D&C.. Perasaan saya masa tu Allah sahaja yang tahu, saya tak sanggup tengok muka suami. Tapi kami decide untuk tunggu kerana saya mengalami sickness yang teruk dari situ saya yakin yang baby ada.

On the weekend 25 Februari 2012 (Birthday Hubby) saya decide untuk dapatkan second opinion, so saya pergi Klinik Pakar Perbidanan Dr. Sheela dekat Klang ni, waktu scan ni doc Nampak kantung and yolk sac (kantung makanan untuk baby) tapi ukuran kantung 7 minggu lebih. Doc inform perkara yang sama, sbb irregular period jadi usia kandungan tak boleh ikut LMP (Last menstrual period). Doc suruh datang lagi 2 minggu untuk tgk perkembangan, and this Doc sangat motivate diri saya, dia inform in 2 weeks maybe we could see the baby kalau tak maybe baby not develops well, D&C required, perasaan saya jumpa Dr. Kanna ni lebih tenang mungkin sikap motivate yag ada dalam diri dia.

After 2 weeks, we meet again Dr. Kanna, and again kantung membesar 9 minggu lebih ada yolk sac and satu benda putih  yang doc xboleh nak confirmkan baby or not. And Doc asked us to wait another 1 ~ 2 weeks sbb kalau benda putih tu baby dia akan develop sehari 1 mm. Perasaan saya?bercampur baur, sedih - - tidak - - pasrah - - tidak ..Lebih tepat saya redha, saya menjadi lebih kuat dan saya serahkan segalanya pada Allah SWT yang maha mengasihi dan mengasihani.

Walaupun dalam keadaan ketidakpastian, saya mendapat pendapat dari BFF saya lilis untuk buat buku pink di Klinik Kesihatan, so on 12 March saya buat buku pink, as usual ambik darah, air kencing etc.Nurse bidan tu tekan-tekan perut dan bagitau ada ketul kecik, baby kecik lagi belum ada heart beat, dia suruh scan masa 16 minggu (4 bulan).
Masalah saya sekarang adalah saya dalam keadaan tidak pasti, ingin terus berjumpa dengan private atau tunggu sehingga 4 bulan. Saya sekarang sangat redha dan saya serah semuanya kepada Allah SWT, walaupun jauh di sudut hati saya saya terlalu ingin kehadiran zuriat ini selepas setahun menanti.

Kawan-kawan yang budiman saya pohon doa mahupun pendapat kalian jika ada yang pernah berpengalaman seperti saya pohon sharekan kisah anda atau advise saya.

"Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat, tetapi dugaan bertimpa-timpa datang menggugat, kadang-kadang kita meminta untuk bahagia, musibah pula hadir menduga, semua kurniaanNYA ada hikmah, dugaan menjadikan mental kita kuat, masalah menjadikan minda kita berfikir, musibah menjadikan hati kita tabah"

Salam penuh kasih Sayang.