Click Click

Pages

Monday, March 19, 2012

Berita Gembira yang Belum Pasti

Salam dan Hai Semua,

Maaf lama tak bersiaran kerana kesihatan diri yang kurang memberansangkan.
Saya tak tahu bagaimana nak memulakan, dan bukan saya tidak mahu berkongsi berita gembira ini dengan teman-teman blogger semua, tapi saya mengalami ketidakpastian yang memerlukan pendapat kalian semua.

Alhamdulilah tanggal 10 Feb 2012, Jumaat saya buat UPT dan Positif, menggigil-gigil masa tengok UPT tu, after 1 year marriage baru ni la positif, saya terus pergi ke UMRA Shah Alam, tempat selalu saya check up untuk confirmkan, dan Doctor scan Alhamdulilah Nampak kantung baby which in 5 weeks, tapi sebab period saya irregular so doc inform mungkin usia kandungan belum cecah minggu. (Ikut Last Period 6 minggu) 

UPT on 10 Feb 2012


First Scan at 5 weeks
  
Saya berdiam diri dan hanya berkongsi berita gembira dengan suami (hanya mms gambar UPT and scan tu issskk) family dan teman rapat.
Kuasa Allah tak siapa yang tahu, 23 Februari 2012 saya accident masa on the way ke UM, Alhamdulilah saya tiada apa-apa, just kereta kemek sikit (err banyak), bleeding or anything mmg takde. Hari tu jugak hubby balik dari Ipoh bawak pergi Umra untuk scan suppose 8 minggu mase tu. Saya nak jumpe pakar Dr. Raffi / Dr. Ummu tapi they are not available. So saya jumpa Doc baru, dia scan through abdomen dan dengan selamba dia bagitau kandungan awak macam xmenjadi ni, after that die scan through vagina (TVS) dan die ckp xnampak baby or heart beat, kandungan awak ni xmenjadi, awak nak tunggu dulu atau terus buat D&C.. Perasaan saya masa tu Allah sahaja yang tahu, saya tak sanggup tengok muka suami. Tapi kami decide untuk tunggu kerana saya mengalami sickness yang teruk dari situ saya yakin yang baby ada.

On the weekend 25 Februari 2012 (Birthday Hubby) saya decide untuk dapatkan second opinion, so saya pergi Klinik Pakar Perbidanan Dr. Sheela dekat Klang ni, waktu scan ni doc Nampak kantung and yolk sac (kantung makanan untuk baby) tapi ukuran kantung 7 minggu lebih. Doc inform perkara yang sama, sbb irregular period jadi usia kandungan tak boleh ikut LMP (Last menstrual period). Doc suruh datang lagi 2 minggu untuk tgk perkembangan, and this Doc sangat motivate diri saya, dia inform in 2 weeks maybe we could see the baby kalau tak maybe baby not develops well, D&C required, perasaan saya jumpa Dr. Kanna ni lebih tenang mungkin sikap motivate yag ada dalam diri dia.

After 2 weeks, we meet again Dr. Kanna, and again kantung membesar 9 minggu lebih ada yolk sac and satu benda putih  yang doc xboleh nak confirmkan baby or not. And Doc asked us to wait another 1 ~ 2 weeks sbb kalau benda putih tu baby dia akan develop sehari 1 mm. Perasaan saya?bercampur baur, sedih - - tidak - - pasrah - - tidak ..Lebih tepat saya redha, saya menjadi lebih kuat dan saya serahkan segalanya pada Allah SWT yang maha mengasihi dan mengasihani.

Walaupun dalam keadaan ketidakpastian, saya mendapat pendapat dari BFF saya lilis untuk buat buku pink di Klinik Kesihatan, so on 12 March saya buat buku pink, as usual ambik darah, air kencing etc.Nurse bidan tu tekan-tekan perut dan bagitau ada ketul kecik, baby kecik lagi belum ada heart beat, dia suruh scan masa 16 minggu (4 bulan).
Masalah saya sekarang adalah saya dalam keadaan tidak pasti, ingin terus berjumpa dengan private atau tunggu sehingga 4 bulan. Saya sekarang sangat redha dan saya serah semuanya kepada Allah SWT, walaupun jauh di sudut hati saya saya terlalu ingin kehadiran zuriat ini selepas setahun menanti.

Kawan-kawan yang budiman saya pohon doa mahupun pendapat kalian jika ada yang pernah berpengalaman seperti saya pohon sharekan kisah anda atau advise saya.

"Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat, tetapi dugaan bertimpa-timpa datang menggugat, kadang-kadang kita meminta untuk bahagia, musibah pula hadir menduga, semua kurniaanNYA ada hikmah, dugaan menjadikan mental kita kuat, masalah menjadikan minda kita berfikir, musibah menjadikan hati kita tabah"

Salam penuh kasih Sayang.



20 comments:

aneem said...

tahniah..
aper2 pown awk kena kuat semangat
sy dah nanges bace kisah awak nie...
banyak2 besabar n berdoa yer...
moga2 bby awk sihat..
amin

Putri Qaseh said...

aneem : terima kasih saya xtau nak gembira atau tidak bila org ucapkan tahniah..insyallah saya akan kuat n tabah harungi semua ni..mmg payah hadapi semua ni di saat PJJ dengan suami..Saya dah kering air mata untuk menangis, Kita merancang, Allah juga merancang, tapi perancagan Allah adalah lebih baik...aminn atas doa awak aneem.

dee said...

utri.. rindu ko.. tak bagitau aku pun.. senyap sunyi je.. huhu
aku syorkan ko makan ubat kuatkan rahim..
teruskan makan ubat2 pregent tu.. obimin & etc
ada atau x, tu rezeki
pada awal, memang kadang2 nampak, kdg2 tak..
ko morning nickness lg x?
biasa kalau apa2 berlaku mcm terhentak walaupun tak kuat
yg dalam tu masih xkuat, xbrape lekat lg..
so, kena double triple rehat
ko kena banyak rehat, xblh stress, xblh tension
sng cite, kena banyak baring & rehat & tido
kurangkan bergerak.. rilex..

yUmIe said...

Berdoa byk2 dear.perhaps u will get the miracle inside.insyaallah:)
p/s: i pernah ada org yg same kes mcm u,at the end rezeki tu mmg milik die berkat doa dan kesabaran..

Reen Tart Nenas said...

putri, nasihat dari saye yg belum kawen nie. better pi jumpa doctor pakar terus. doc yg terus suh buat d n c tu amat menakutkan, sbb ada orang kena tunggu lama sket baru nampak. so pi jumpa doc pakar terus ok.

Putri Qaseh said...

Dee : I miss you too..sorry tau dee, aku mule nk bgatu, tp bende jadi mcmni so better aku diamkan dulu..sickness aku dh habis minggu lepas, tp ade sikit2 lagi muntah n pening, xseteruk awl2 hr tu...thanks dee, mmg aku byk rehat..

Putri Qaseh said...

Yumie : Thanks yumie, mmg itu je mampu sy buat skrg..Berdoa,berdoa dan berdoa...yumie tlg doakan sy ye..

Reen : Mmg menakutkan , at least she can use words yang tak menyakitkan hati..thanks dear I will..

cinta03 said...

yang penting jangan stress ok...insyaallah tak der per2
dan yang penting selagi jaga diri dan kandungan...saya doakan untuk awak yer..amat memahami sbb sahabat sy juga seperti awak....

Putri Qaseh said...

cinta : Terima kasih ye, terima kasih again utk doa..kalau xkeberatan boleh sy tau kes kwn awk mcmane?

MrS dOdOt_ShyG said...

congrats yunk.. jge dri bk2.. dn yg pasti tabahkan ati dn kne kuat smgt yer.. rinie sntiase doakan kamu dn kndungan kamu shat sntiase.. amin.. bru folow blog kamu.. :))

Putri Qaseh said...

Rinie : Thanks dear..Insyallah saya kuat n tabah..aminn terima kasih atas doa..thanks follow later I follow u back :)

Riny said...

untuk org yg memang dah lame tunggu..memang sedih bila jd camni..sabar byk2..jgn stress2 tau..kalau itu rezeki kamu..mesti dy akan jd milik kamu....allah sentiasa janjikan yang terbaik utk kamu..tk care..

Putri Qaseh said...

Riny : yups dear mmg sedih..Insyallah saya akan terus bersabar menanti rezeki dari Allah ini..Thanks..

nur said...

dear, nur pun irregular period..ikot LMP dah 9 weeks tapi masa scan dokter br nampak sac je..so die mntk datang lagi 3 minggu.
kita sama2 doa.insyallah allah akn berikan yg terbaik untuk hambaNya.any news update kat blog ye.. :)

Putri Qaseh said...

Thank Nur, saya skrg dh redha sbb perancangan Allah adalah yang terbaik, diluar kemampuan kita hambaNYA untuk mengetahui perancanganNYA..yups dear same2 kite berdoa..

Miss Sunshine said...

Kita doakan yang terbaik untuk Putri dan kandungan ye..
ape-ape yang berlaku pasti ada hikmahnya dan kita tahu awak kuat nak hadapi semuanya... Doa banyak2, solat hajat mohon yang terbaik dari Allah ye..

Putri Qaseh said...

Miss Sunshine : Thanks dear..Insyallah saya kuat, kalau ikut hati rasa saya dah merangkak2 xmampu berjalan tapi Allah bagi dugaan setanding kekuatan saya..Insyallah tolong doakan saya juga ye, semoga kandungan awak selamat hingga melahirkan aminn..

malynd_anggun said...

dear, i pon ade alami kes mcm u..i mengalami irregular period selame ni..mmg xsangka ~3months after kawen, i conceived..Alhamdulillah..rezeki Allah...lps i buat upt +ve, trus i gi klinik nak confirm..mase tuh doc scan xnmpk baby, juz nmpk kantung je..dia xconfirm ade ke x..tp dia bg jgk asid folic..dia soh wait 2weeks..InsyaAllah ade kate nye..perasaan i and husband sgt risau la..ade ke x kn? kite nye mslh irregular menses nih, nk tentukan besar baby susah..kecuali dgn scan..br tau dia spatutnye dh bpe weeks..almost a month jgk i ulang alik ke klinik sbb xsure i nih preegy ke x..i buat upt sendrik 2x sbb takot slh..tp mmg +ve jgk..i gi klinik panel yg slalu i gi pun 1stly mmg mcm demotivate i...dia ckp, impossible i preggy since my last period was 5months ago(i xperiod since my wedding day)..but after dia scan sume, br dia rase yg dia silap..and the heart beat pun dah ade...i n husband sgt2 lega...mcm nak nangis time tuh..baby dah 10w+...i nak advice la....byk2 kan berdoa ye dear...jgn putus asa...think +ve je..jgn tertekan and pikir2 sgt benda ni..nti u get stress..InsyaAllah..if ini rezeki u, Allah akn bg juga...if not, maybe this time bukan rezeki u lagi...Allah Maha Mengetahui the best 4 u n husband...take care dear..

Putri Qaseh said...

malynd_anggun : Terima kasih dear, thats why irregular menses ni usia kandungan hanya dipastikan melalui saiz kantung. Congrates on you, alhamdulilah rezeki berpihak kpd u..I mmg berdoa je andai rezeki bersama i n husband semoga Allah lindungi kandungan ini..U too take care :) thanks a lots for the motivation..

Mizz ruth@rose said...

Baru terbace blog neyh,juz nak kongsi perasaan yg same..sush ble irregular period neyh,rus pom cmtuh..kdg2 dua o 3 bulan skaly baru dtg,n lam mse tuh hubby da usap2 perot,mengharapkan sesuatu yg x pasti...ble cek upt neg,nanges srg2,ble ngadu kt hubby,hubby sedey cgt,mybe sbb terlalu berharap...then perkara yg same berulang,tp hubby xbg da cek upt.hubby suh tggu jew..tp naluri pmpuan,ase ingin tao yg menebal membuatkan rus cek sndry tanpe pengetahuan hubby,biala rus cedey sndry tp bkn hubby..gembira ble tao membe2 yg kawen saing ngan rus msg2 da lekat,tp rus..cube kuatkan aty ngan aktifkan blog neyh,1 care tok meluahkan rase aty..hopefully u olls ley share pe2 pengalaman wif rus eyh..n salam perkenalan