Click Click

Pages

Tuesday, May 1, 2012

Keguguran : Rezeki Tidak Bersama Kami

Salam dan Hai semua,


Berbangkit pada post <berita gembira yang belum pasti>

Sudah ketentuan-NYA, kehendak-NYA, qada dan qadar-NYA rezeki tidak memihak kepada saya.

Redha...Sabar..dan Ikhlas saya menerima ujian Allah ini..meski berat namun saya tidak mampu menolak kehendak takdir ilahi.


Lewat malam 16 April yang lalu, saya bleeding macam darah period, saya menangis patutla seharian perut saya cramp.Malam itu juga hubby balik dari Perak.

Awal pagi 17 April terus ke Klinik Kesihata Bukit Kuda Klang, saya bagitau dekat staff nurse saya bleeding, staff nurse tu buat muka terkejut dan simpati, tapi saya gagahkan diri masa ni saya dah rasa kesakitan yang mencucuk-cucuk.Sebab emergency case, saya terus dibawa jumpa doctor dan doktor tu scan xnampak apa-apa lagi.Saya agak pelik sebab saya bleeding darah sahaja belum keluar sebarang tisu atau ketulan.Saya direfer ke Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang. Keadaan saya masa tu sudah redhakan segalanya.

Dekat Hospital saya sempat pergi lunch dulu dengan hubby sebab kesian hubby xmakan apa dari pagi dan saya terus refer ke Unit Penerimaan Ibu Bersalin, masuk-masuk saya bagitau saya bleeding, staff nurse suruh tukar baju, lepas tunggu few minutes <actually agak lama saya menahan sakit, sakitt sangat (T_T) >

Staff Nurse panggil masuk bilik doc scan, doc tunjuk kantung baby yang dah mula 'ruptured' dan baby terlalu kecik tak develop dan akan gugur bila-bila masa. Doktor pandang saya, saya hanya tenang mendengar mungkin sebab dah puas menangis malam tadi . Kemudian Doc nak tengok rahim guna alat apa saya tak tahu, tapi yang nyata sakittt..Lepas selesai, saya tanya doc untuk D&C procedure, tapi she refused suruh tunggu 2 minggu untuk D&C.Ha??2 minggu, saya dah xtahan sakit ni, kalau dah takde saya memang ready untuk D&C.


Lepas bincang dengan hubby, we decide untuk refer ke Umra tempat saya selalu checkup, and lepas kol Umra bagitau sekian-sekian, the lady bagitau Doc Raffi ada pukul 6.30p.m. So 6.30 tepat dah sampai dekat Umra,tak ramai orang pun, xdapat jumpa Dr. Raffi pun, dia ada emergency dekat ward, so jumpa Dr. Ummu dia scan dan bagitau kena D&C cepat sebab kantung dah sangat besar 15 weeks. Dia masukkan ubat through vagina, again sakitt tapi saya bersyukur akan pengalaman yang mahal ini.

Saya direfer ke ward dan akan di D&C pukul 9 malam, tapi 10 malam baru masuk operation room. Saya dibius memang tak sedar, saya tersedar pukul 1 pagi itupun mamai-mamai dan tengok hubby tanya dia ambik tak janin yang dah gugur tu, hubby tunjuk dalam balang, saya pandang dan terus terlelap sampai pagi besoknya.

Apapun saya redha dan terima segalanya dengan ikhlas, dan saya bersyukur Allah beri saya rasa semua ini.Saya yakin akan hikmah yang Allah cuba sembunyikan.

Semoga saya terus tabah melayari kehidupan yang banyak pasang surutnya ini, dan dikurniakan rezeki untuk merasai nikmat menjadi seorang ibu kelak aamiin insyallah :)


Muka Pasrah tunggu masuk operation room


Salam kasih sayang.

13 comments:

chique-jah said...

sabar ye..insyaAllah akan ada rezeki lain yg lebih baik nanti..

Putri Qaseh said...

chique-jah : terima kasih..aamiin insyallah..

yannie bunny said...

im so sorry for your loss. i hope u tabah ye. now ada kat umra lagi or dah balik umah?

cinta03 said...

sabar yer...
kebiasaan nya, orang yang dah pernah gugur, kemungkinan besar cepat lekat balik...jangan sedih2 yer..
ada rezeki awak nnt...

Reen Tart Nenas said...

takziah putri. insyallah ada rezeki lain nanti. insyallah.

Putri Qaseh said...

Yannie : Thanks dear..Dah kt rumah dah, one night stay je dekat Umra.
Cinta03 : Terima kasih..Aaaminn atas kata2 awk tu..insyallah
Reen : Terima kasih..Insyallah sama2 kita doa ada rezeki kita masing2 lepas ni kan :)

Lara is me said...

takziah..tp dia dah tunggu awk n suami di pintu syurga....:)
bersabar yea...akan ade rezeki utk awk nnti...

amelyn said...

sedihnya putri... =((
sabar yer and stay strong! insyaAllah, ada rezeki kemudian hari..

Putri Qaseh said...

Lara : Tq, insyallah sy akan terus bersabar..
Amelyn : Sobs, sobs doakan saya ye lyn..insyallah..

amani qistina said...

akak..take care ok..xmau sdih2..kshtan tu kne jge..

Putri Qaseh said...

Qis : Time kasih dik..Insyallah.. ;)

dee said...

salam

putri, aku xtau cite sebenar.. skrg bru tau..
nape xkut cakap hopt gov..(kalo doc cakap tgu, tgu je..marah ni)
tapi kalo ko rse dah xde, yakin wat d&c.. so buat.. (dh buat dh pun)

apa2 pun, bleeding xmestinya ia gugur.. macam kak ngah aku yg 1st bby pun, bleeding klr ketul darah.. syukur, dgr ckp doc, baring 48jam shj.. adalah qaseh yg 2tahun sekrang nie..

benda dh berlaku.. hanya Allah je yg tahu

Putri Qaseh said...

Wsalam Dee, doc dh bgtau kandungan mmg xmenjadi baby xdevelop, kantung pun dah pecah2..Takpe aku dh redha semua ni jadi ketentuan Allah kan..