Click Click

Pages

Monday, August 13, 2012

Ifthar di Wang Solo

Salam dan Hai,

Tinggal kurang dari seminggu untuk kita umat Islam menyambut hari kemenangan setelah penat berpuasa di bulan Ramdhan, spesifiknya lagi 6 hari.

Persiapan raya saya?tahun ini agak ala kadar tidak seperti tahun lepas (First raya as husband an wife, excited kemain ;p ). Namun sudah saya siapkan persiapan untuk diri sendiri dan suami. Baju saya pun kain hadiah dari ibu mertua dan makngah suami saya, saya hanya menempah sahaja. Mungkin Jumaat ini akan sambung last minute shopping untuk pakaian kasual suami serta untuk ibu dan ayah mertua saya.

Tema Kami..?asalnya saya sangat inginkan Peach..tapi "Happy Hour" di Jakel tempoh hari tidak ketemu warna peach, sudahnya biru turqoise, ikut tema baju sedia ada saya -- Jadi tiada baju baru untuk saya. (T_T)

Oh ya, sekadar ingin berkongsi, sabtu lepas 11 Aug, Ifthar bersama adik- beradik saya serta anak-anak buah di Restoran Wang Solo, Sek. 7 Shah Alam.Hasil perbualan dengan teman phD dari Indonesia, Restoran Wang Solo ini rupanya amat terkenal di Indonesia.Tapi, saya sebenarnya adalah kurengg sikit dengan ayam penyet sejak pergi salah sebuah restoran ayam penyet yang mana restorannya ada "Bau" yang kurang menyenangkan, sejak dari itu saya set -- Ayam Penyet tak sedap !

Tapi persepsi itu nyata berubah selepas menikmati hidangan ayam penyet di Wang Solo, rasa asli Indonesia ada di situ. (Bajet pernah pergi Indonesia la kan?)

Tidak silap saya,  selain Sek. 7 Shah Alam, Wang Solo ada juga branch di Bangi, Ampang dan Kg. Baru..Dengan Motonya "Halalan Toyiban", pekerja pun kemas berbaju batik Indonesia.

Ini saya selitkan sekeping gambar saya & suami serta my little nephew.




Semoga bertemu lagi, selamat berpuasa :)



Thursday, August 9, 2012

Iklan Raya

Salam dan Hai,

Semangat raya semakin menghampiri, tapi tuan blog sudah beraya dahulu ;p

Alhamdulilah ramdhan sudah menginjak 10 ramadhan yang terakhir, cepat betul masa berlalu, xsedar dah 20 Ramdhan..Dan saya juga xsedar diri akan memasuki semester ke-III bulan hadapan (tibalah saatnya untuk candidature defence, conference, publish journals, aduhai, kembalilah bersemangat)

Sekadar ingin berkongsi Iklan raya favourite saya, dulu kalau iklan ni keluar TV saya akan pause diri saya daripada apa yang sedang saya lakukan, Wajib tonton, ulang-ulang pun takpe :)


Korang pulak, iklan raya yang mana yang sangat terpahat dalam ingatan gitu?

Sekian dulu, dan selamat berpuasa :)


Saturday, August 4, 2012

Choclate Chips Ala-ala Famos Amos

Salam dan Hai,


Dalam kesibukan komitmen dengan study, saya berjaya juga baked 1st cookies untuk raya tahun ni, volla to my everafter choclate chips (ala-ala famos amos kunun).


Kalau tahun lepas, saya managed untuk baked 3 cookies Tart Nenas (seperti dalam post ini) , choclate chips, and cornflake madu..Tahun ini atas dasar kekangan masa dan waktu yang harus dibahagikan untuk study maka mungkin hanya ini satu sahaja, atau mungkin juga kalau sempat ya, cornflakes madu (sbb cornflake madu sangat senang pembikinannya)..Tart Nenas kegemaran saya terpaksa beli sahaja tahun ini..


Ini resipi asal saya dapat dari Myresipi, saya olah sikit-sikit sahaja :



My very first attempt using instagram huhu

Bahan-bahan ( 1kilo cookies = 100 keping )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan padat gula perang *
  • 1 cawan mentega (~150gm)
  • 1 cawan minyak
  • 1 telor
  • 1 sb susu segar * (saya pakai lebih untuk effect creamy)
  • 1 sb susu cair * (pun saya tambah untuk ada rasa lemak manis)
  • 4 cawan tepong gandum
  • 1 sk garam *
  • 1 sk cream of tartar
  • 1 sk baking soda
  • ½ cawan walnut cincang
  • 2 cawan semisweet chocolate chips
  • 1 sk vanilla extract

Cara-cara

  1. Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati, masukkan juga tepung sikit-sikit.
  2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
  3. Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
  4. Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
  5. Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
  6. Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
  7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain
  8. 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.




Sekian dulu, dan selamat berpuasa semua.

Friday, August 3, 2012

1st Iftar Ramadhan

Salam dan Hai,


Ingin berkongsi, semalam saya, ain dan sue (we all used to be housemates before) masa kerja di Double-tracking project Ipoh-Padang Besar, managed to gather bersama berbuka puasa.


Sebab saya teringin sangat makan Chicken Alfredo, so kami berbuka di Papa John, Setia City Mall yang baru buka di Setia Alam.










Sue, husband & little rayyan sanggup come all the way dari Sg. Buloh, thanks sue xoxo.


So here some photos, memang best sesekali dapat reunite semula macamni.
Little rayyan sangat suka makan the sauce from garlic rasanya, sampai tertonggok-tonggok (Alamak bahasa apa ni?)












Semoga jumpa lagi! dan selamat berpuasa ;)