Click Click

Pages

Thursday, November 22, 2012

Rezeki itu Rahsia Allah (Part I)

Salam dan Hai,

Maaf sekali lagi blog memang bersawang sebab tuan blog alami sickness yang agak kuat (morning - afternoon - evening and night ) tapi saya tetap bersyukur di atas pengalaman sangat mahal ini, bahagian masing-masing kan, so enjoy my 1st trimester.

Terima kasih pada yang beri ucapan tahniah, saya sangat bersyukur walau ada terlintas perasaan takut, namun saya tepis jauh-jauh dan mencuba berfikiran sepositif yang mungkin.

Post kali ni saya nak share petua atau tips yang saya amalkan ( saya sudah berkahwin 1 tahun 9 bulan) dan sudah tentu bermacam ikhtiar telah saya lakukan. Saya sedar kita hanya mampu berusaha, berikhtiar selebihnya kuasa Yang Esa menentukan segalanya.

Kandungan saya yang pertama gugur pada 17 April 2012, period saya yang pertama hanya muncul pada 29 Jun 2012 lebih 2 bulan selepas D&C. Kemudian setiap bulan period menjengah tiba sehinggalah last mesntrual saya pada 16 September yang lalu, Alhamdulilah positif setelah seminggu delay.

Dari tempoh selepas D&C saya berpantang makan selama sebulan, berurut 3x, minum ubat periuk, tidak bersejuk. Selepas dari itu saya berazam untuk menumpukan dahulu pengajian Master saya sebelum berusaha kembali untuk zuriat dan dipersetujui suami. Oh ya, research saya memerlukan kerja berat di makmal jadi kerana itu saya berazam untuk menyiapkan semua kerja lab saya sebelum berusaha kembali untuk zuriat (walau di dalam hati agak gusar dikatakan menolak rezeki, namun saya percaya Allah tahu niat ikhlas saya). Dalam tempoh itu juga saya rajinkan berpuasa sunat Rejab, Syaaban, mengaji dan mendekatkan diri pada Allah kerana saya rasakan mungkin sebelum ini saya belum cukup mendekatkan diri padaNYA. Ramadhan saya lalui dengan tenang, walau ada terlintas kenapa belum 'lekat' balik namun saya tetap pada niat asal saya untuk siapkan kerja-kerja berat di makmal.

Pada penghujung ramadhan (selepas 4 bulan gugur), tidak semena-mena hati terbuka untuk gigih berusaha demi zuriat. Suami saya beli susu kambing fresh dari Perak (memandangkan hubby bekerja di sana) dan saya blend susu kambing beserta 4 biji kurma (suami genggam 2 biji dan saya 2 biji) sambil berselawat dan memohon di kurniakan zuriat. 

Syawal mengunjung tiba, walau hati gusar untuk bertemu sanak saudara, namun saya minta padaNYA agar redhakan dan ikhlaskan hati saya. September period masih menjengah tiba dan pada waktu ini memang kecewa sebab saya berada di kampung suami, Jerantut, majlis perkahwinan adik lelaki suami. Sewaktu majlis nikah, entah kenapa saya berasa sayu sangat, mungkin banyak mata memandang diri ini yang masih belum mengandung. Pada waktu ini jugalah hati saya mula berfikir bukan-bukan, andai kata biras baru saya yang baru diijabkabul pregnant dulu mesti makin kecewa saya, namun saya cepat-cepat istighfar kerana yakin rezeki itu rahsia Allah S.W.T.

Percaya atau tidak on the way balik KL saya menangis dalam tidur (Sorok-sorok takut suami perasan) sedih bila ingat balik :(


Okay kita sambung part II pulak ye nanti, saya akan share usaha ke-2 saya. 

Sekian dulu.