Click Click

Pages

Thursday, March 21, 2013

26 weeks : Jantina sudah diketahui

Salam dan Hai,

Alhamdulilah masih mampu lagi saya mencoretkan pengalaman suka duka sepanjang kehamilan ini.

Pada hari ini usia kandungan sudah mencecah 26 weeks + 5 days.. Syukur Allah beri saya peluang akan nikmat ini.

Oh ya, ahad lepas 17 March pada usia kandungan 26 weeks saya buat appointment 3d/4d scan plus detail scan di Umra Shah Alam. Entah kenapa, saya nervous semacam seminggu nak buat scan tu, mcm tak keruan. Bukan jantina yang saya gusarkan, tapi saya dah lama xtengok baby dalam kandungan, so perasaan tu macam "mcmana la anak aku kat dalam ni".. huhu, tapi alhamudillah semuanya okay, detail scan untuk anatomi baby semua okay.

Sonographer Umra sangat peramah dan baik, kenalkan diri sebagai Pn. Siti, and she highlighted that she was no a Doctor, and sign agreement, package bla bla bla...saya disuruh baring, and during scan tu nampak la wajah mulus yang saya kandungkan selama ini. Pn. Siti siap cakap orangnye nampak manis, hidung mancung..Oh sebagai mamanya mestila saya tersenyum orang puji anak sendiri kan ;p

Baby malu-malu siap tutup muka dengan tangan, Sono terpaksa goncang perut saya (terkejut hoke) baru baby buka tunjuk muka, siap isap tangan (bukan jari) sedap sangat ye mama makan nasi impit pagi tu hehe..

So lepas itu ini, Jantina confirm GIRL yuhuuu..Putri Jr. in d house, patut pun malu-malu..

Hidung and mulut mama, yang lain papa kot =)
Untuk anak dalam kandungan mama, mama doakan anak mama sihat-sihat kat dalam, membesar dengan sihat sempurna, sampai masa baby keluar kita jumpa ya insyallah, amin,


Sekian dulu.






Thursday, March 7, 2013

24 weeks @ 6 Months

Salam dan Hai,

Alhamdulilah usia kandungan sudah mencecah 24 minggu 5 hari..

Untuk update, jantina masih belum diketahui ya, wait until saya buat 3D/4D scan, insyallah dengan izinNYA saya akan umum di blog :)

So far, Alhamdulilah saya dan baby sihat, cuma saya tak cukup tidur malam baby waktu bergerak paling lasak 12 a.m - 2/3 a.m huhu..kadang-kadang boleh tergelak dengan gerakan baby ni, masa yang sama tak putus-putus saya panjatkan syukur kerana pengalaman yang sangat mahal ini.

Oh ya, sudah menjadi rutin saya mengupdate perkembangan baby dalam Diari Hamil yang saya beli since 1st pregnancy..cuma as semua tau, rezeki saya dengan 1st baby tak panjang , so saya terus sambung coretkan kisah 2nd pregnancy dalam Diari ni..


Gambar scan juga saya tampal ikut usia kandungan, but not all  the time ada gambar scan :)

Menginjak usia kandungan 6 bulan ini juga, saya telah siapkan checklist baby yang saya dapat from internet, cuma saya transformkan ke bentuk excel, supaya mudah diedit dan dikira budgetnya. (kalau siapa berminat boleh e-mail saya, saya akan send baby checklist tu ya)

Print screen Checklist saya

Baru-baru ni juga, Jusco ada buat Baby Fair, so sempat la saya dengan hubby pergi tapi cuma sambar rompers sehelai dan mitten n booties warna putih sebab jantina baby tak tahu lagi =p


I Love U too baby :p


So setakat ini saja update kali ni, insyallah ada kesempatan saya akan coretkan di blog kesayangan ini..

Till Then.